WordPress.com – guide til det gratis blogunivers

Guide til mediefolk: Sådan sætter du dine blogs og sites optimalt op i på den gratis blogportal WordPress.com.

Få tjek på: Indstillingerne, søgemaskine-optimering, bliv opdaget af opdateringstjenester og integrer din blog i sociale netværk.

D E F I N I T I O N :  WordPress er et gratis og nemt tilgængeligt system til at lave blogs og websites i. Du kan få WordPress i to forskellige udgaver:
Opret gratis sites eller blogs på den kommercielle portal wordpress.com.
Eller: Køb dit eget domæne og webhotel og sæt WordPress op i egen installation.

Denne guide handler om det gratis blogunivers på WordPress.com, hvor du frit kan registrere så mange domæner, du vil. Her kommer din webadresse til at se sådan ud:

http://et-eller-andet-du-finder-på.wordpress.com

Tjek for eksempel Ernst Poulsens blog.

Bemærk: Domæner under wordpress.com, bliver det aldrig slettet, selv ikke hvis du forlader din konto (læs mere længere nede). Folkene bag portalen opfordrer derfor til, at man ikke optager “gode” domæner til pjat.

WordPress i egen installation på et domæne, du selv køber, beskriver jeg i en anden WordPress-guide, som er på trapperne.

Overblik over resten af denne guides indhold:

Spring direkte:
Skift design eller tema, som det hedder i WordPress
Vigtige grundindstillinger (vil du lave en blog eller et site eller en blanding?)
Værd at vide om input-feltet, når du arbejder med tekst, billeder og medier
Widgets – det næstvigtigste på din blog/dit site
Tilmeld bloggen til opdateringstjenester og mediesites
Integrer WordPress.com med Facebook og Twitter
Smart brug af RSS med Feedburner
Opret flere selvstændige blogs på din konto hos WordPress.com
Slet din WordPress-blog
Links

OBS: I det følgende forudsætter jeg, at du allerede HAR oprettet din konto og din blog ved WordPress.com. Det er nemt og hurtigt, og der er god hjælp undervejs.

Jeg gennemgår kun en brøkdel af indstillingsmulighederne – læs om dem alle her.

Skift design

Alle WordPress-designs moder ...Når du er færdig med at oprette konto og blog, kan du enten gå til dit “dashboard”, instrumentbrættet hvor du styrer det hele, eller direkte til din nyoprettede blog. WordPress giver automatisk din blog det klassiske standarddesign, som du ser her til højre.

Gå til “Udseende – temaer” når du vil skifte design på din blog. Her får du en side, hvor du kan bladre i godt 80 forskellige designs. Som du ser, kan man klikke for at aktivere et tema, og man kan desuden få et smugkig, et preview.

Det kræver kun et klik at skifte design, så det er bare om at prøve. Du kan altid skifte tilbage igen.

Det kan godt betale sig at klikke på link til “Feature Filters” (ved siden af tema-søgefeltet), hvor du får mulighed for at søge i de færdige designs ud fra forskellige søgekriterier.

Smag og behag og især behov er forskellige, så jeg vil ikke begynde at fremhæve nogle temaer frem for andre. Men det er værd at vide, at temaerne har forskellige grader af tilpasningsmuligheder.

Det er væsentligt at gøre sig nogle tanker om, hvorvidt man har brug for et tema i to eller tre spalter (afhænger af mængden af henvisninger, rss-feeds, reklamefelter osv. som du har brug for at skilte med på dit site), samt om sitet primært er visuelt eller tekstbåret. Der er temaer, som understøtter sådanne behov i særlig grad

Vigtige grundindstillinger – vil du lave en blog eller et site eller en blanding?

Har du behov for en blog med en typisk blogforside, hvor dine indlæg automatisk vises i toppen efterhånden, som du skriver dem?

Eller har du brug for en mere website-agtig løsning med en statisk forside suppleret med en række statiske undersider?

Dette er et af de væsentligste indstillingsvalg, du kan foretage på dit WordPress-site, og det hænger sammen med, at der er to indholdtyper i WordPress: Indlæg og Sider. Du kan se, at begge indholdstyper har hver sit menupunkt ude i kontrolpanelets venstremenu.

 • Sider: Hver gang du vælger at oprette en side, opretter du en statisk webside, som, afhængig af det enkelte temas funktionalitet, får en plads i sitets faste navigation.
 • Indlæg: Når du vælger at oprette et indlæg, vises det i toppen af den side, du har angivet som “blog-siden”. Standard-indstillingen er, at sitets forside er blog-siden.

I kontrolpanelets menupunkt “Indstillinger – læsning” kan du angive, om sitets forside skal være en almindelig blog-type-forside, eller om forsiden skal være en af de statiske sider, du har oprettet. Hvis det skal være en statisk side, har du mulighed for at udpege en anden side på sitet til at fungere som sitets blog, altså den side hvortil eventuelle indlæg sendes. Du kan også helt droppe at have en blog-type-side.

NOTE: Hvis du vælger en af dine statiske sider, som forsiden, så er det praktisk, at denne side ikke også optræder i sitets hovedmenu. Det kræver et lille trick: Rediger den pågældende side og indstil siden “forælder” til en anden statisk side i det dertil indrettede drop-down menufelt.

Værd at vide om input-feltet, når du udgiver indlæg og sider

Inputfeltet, som du bruger til at fylde indhold i dine blog-sider og faste sider, har to virkemåder: “Visuel” og “HTML”.

Har du ingen erfaring med kode eller html, foretrækker du sikkert at arbejde i virkemåde “Visuel”, hvor man får en tillempet virkelighedstro gengivelse af, hvordan indholdet vil se ud, når først du har publiceret. Det er dog først ved visulet tjek i preview eller endelig udgivelse, at du kan være sikker på, hvordan din webside ser ud i en browser.

Funktionerne i inputfeltet er rimeligt intuitive, og man må eksperimentere sig frem til en fornemmelse af, hvad man kan og ikke kan. Det er noget mere begrænset end almindelig tekstbehandling, og indsættelse af billeder kræver også lige, at man prøver et par gange. Hvis det ikke virker for dig, må du konsultere her i WordPress-manualen.

Billeder: Klik på dette ikon  ud for “Upload/Indsæt” og følg instrukserne.

Guldgrube af fototips: Hvis du ikke ved, hvordan du redigerer billeder i den rigtige størrelse til nettet, og så dimensionerne passer til det tema, du vælger, så tag og besøg kollega Ole Rodes blog, sektionen foto. Her er forklaringer, vejledninger og tips om programmer, ikke mindst online-linealer 🙂

HTML-visning får du brug for i ny og næ, når du vil indsætte embed-kode i et indlæg. Folk med lidt erfaring i HTML er glade for muligheden for at rette direkte i koden her.

Indsæt video: Klik på videoikonet ud for “Upload/Indsæt” og følg instrukserne (hold musen hen over ikonerne, hvis du er i tvivl om, hvilket ikon du skal bruge).

Indsæt audio: Her skal du ind i HTML-koden. Du skal kende URL’en til din audiofil (den skal ligge på en webserver). Skriv sådan her i teksten, der hvor audioplayeren skal placeres: .

Widgets – det næstvigtigste på din blog/dit site

Et screen dump af den danske blogger Kim Elmoses blog Mediehack. Masser af widgets! God brug af widgets bør fremhæve dit bedste indhold.
Widgets er bokse af indhold, som du flankerer din blog med i spalterne. Næst efter det du har på hjerte, udgør dine widgets med indhold din blogs vigtigste elementer.

Sådan gør du: Du administrerer din sides widgets fra Kontrolpanel – Udseende – Widgets. Leg med det – du får hurtigt styr på, hvordan det virker. Her er en komplet vejledning.

Tænk dig grundigt om, når du vælger widgets og lad være med at gå amok, så din blog kommer til at ligne en BMW, der er sexet op af et par pubertetsdrenge … Det er svært nok at slå igennem som blogger, og du kan være sikker på, at antallet af smarte widgets ikke bliver den afgørende vinderfaktor.

Når det så er sagt, skal jeg være den første til at indrømme, at det er sjovt at lege med de stærke informationsredskaber, som WordPress-widgets er. Jeg gentager lige mig selv: Tænk på, at din blogs widgets dybest set kun har til formål på den stærkest mulige måde at få brugerne til at opdage dit bedste indhold.

Sig det med ping! Tilmeld bloggen til opdateringstjenester og mediesites

Kender du det danske site Overskrift.dk? Sitet sporer danske blogs, og du kan også tilmelde din blog/dit website, så Overskrift.dk automatisk får et ping, hver gang, du publicerer et indlæg. Flere mediesites integrerer rss-feeds fra Overskrift.dk ind i deres egne sites, og det kan give din artikel eksponering at have styr på sådanne tilmeldinger.

Tilmeld til Overskrift.dk: Gå til denne tilmeldingsside, hvor du kan tilmelde din blog.

Øvrige ping-indstillinger: Kontrolpanelets menupunkt Indstillinger – Privatliv. Sørg for at der er hakket af i “bloggen skal kunne ses af alle”.

OBS: Du skal kende din blogs rss-feed. Det finder du ved at gå til din blogforside og finde linket til bloggens rss-feed. Højreklik på dette feedlink og vælg kopier.

Den danske blogger Claus Heinrich skriver rigtig godt om katalog-tilmeldinger og pings. Her er et citat:

Tilmelder min blog til følgende kataloger/oversigter:
Overskrift.dk, blogbot.dk, rssland.dk, twingly.com, blogcatalog.com, technorati.com, danskeweblogs.dk, danske blogs, Linkfeed.dk,  rsskataloget.dk, feed4me.dk. (Muligvis også: kommunikationsforum.dk hvis det er relevant for bloggens niche)

Resten af artiklen, hvor ovenstående citat er hentet fra, er målrettet WordPress-brugere med egen installation, hvor der er adgang til mere detaljerede ekspert-indstillinger.

Twitter, Facebook og Yahoo – opsæt din blog til automatiske opdateringer:

Hvis du bruger Twitter, er din twitter-strøm en god markedsføringsplatform for det, du skriver på din blog. Det er nemt at sætte sin WordPress-blog op , sådan at der automatisk dannes et tweet med overskrift og link, hver gang du udgiver et indlæg på bloggen. Følg denne instruktion fra folkene på WordPress.com. Der er også en widget til dine Twitter-feeds under Kontrolpanel – Udseende – Widgets. Note: Hvis du skriver mange blogindlæg, så vær lidt varsom med den automatiske twitter-opsætning. Der er en hårfin balance mellem tweets som dine followers finder interessante og twitter-spam.

Facebook: Tager du skridtet fuldt ud med integration og markedsføring af din blog også på sociale medier, skal du selvfølgelig have den knyttet til Facebook. I skrivende stund er dette ikke indbygget i WordPress-portalens funktionalitet, så indtil det kommer (hvis det kommer), må du bruge en af de Facebook-applikationer, som er skræddersyet til blogintegration. Jeg bruger selv Networked Blogs. Her kan du se, hvordan min blogs follow-side ser ud.

Når først du har registeret din blog hos Networked Blogs, kan du give dine læsere mulighed for at følge bloggen på Facebook (så får de overskrifter til deres væg). Du kan enten selv linke til den Facebook-side, som Networked Blogs opretter til din blog, eller du kan benytte Networked Blogs’ WordPress-widget/badge.

Facebook og RSS Grafitti: Et fint alternativ til ovenstående er RSS Grafitti – en applikation i Facebook, som kan tage alle dine ikke-Facebook rss-feeds og sende nye indlæg til din Facebook-væg.

Smart brug af RSS med Feedburner

WordPress.com leverer fuldt integrerede rss-feeds i de blogs, du opretter.

Husk at din blogs rss-feed kun indeholder de indlæg, der optræder på din blogs blogside. De faste sider du opretter medtages ikke i rss-feeds.

I princippet behøver du ikke foretage dig noget i forhold til bloggens rss-funktionalitet, så det følgende afsnit er kun til dig der vil lidt videre.

Feedburner.com: Millioner af websites benytter det Google-opkøbte Feedburner til at trylle ekstra med deres rss-feeds. Med Feedburner får du adgang til avanceret statistik på dine feeds, og du får en række værktøjer til at markedsføre dit sites feed, blandt andet kontrol over udseende og indhold samt muligheden for at dine læsere kan abonnere på et nyhedsbrev.

Prøv at klikke på mit rss-link eller mit nyhedsbrevs-link her på bloggen, så kan du se, hvordan Feedburner tager over.

Du får ikke en opsætningsvejledning til Feedburner her, blot et tip om at bruge tjenesten. Du skal kende URLen til din blogs rss-feed, når du opretter en (gratis) konto ved Feedburner – så går resten helt automatisk, hvis du følger Feedburners instruktioner.

Opret flere blogs/sites hos WordPress.com

Du kan knytte et ubegrænset antal blogs til din konto. Gå til venstre spalte over kontrolpanelet. Vælg My Account – My blogs og herinde klikker du på Register Another Blog.

Slet din blog/konto hos WordPress.com

Du kan godt slette dine blogs hos WordPress.com, men du kan ikke slette din konto.
Slet en blog: Kontrolpanel – Indstillinger – Slet blog.

Advarsel: Når du har slettet bloggen, vil ingen, heller ikke dig selv, nogensinde kunne bruge netop det domæne igen.

Du kan ikke slette din konto, du kan blot undlade at bruge den mere.

Du kan overføre blogs til andre brugere.

Du kan ikke ændre et domæne, når først det er oprettet, men du kan blot oprette et andet.

E-mailblokering: WordPress.com forhindrer dig i at benytte den samme mail til flere blogs. Så hvis du vil starte forfra eller lave et andet projekt på portalen med din allerede brugte og nu optagede e-mail, er du nødt til at ændre e-mail på den blog, du vil forlade/slette. De fleste har flere mails, så det er relativt nemt at gennemføre denne workaround.

Links

http://en.support.wordpress.com Alle indstillingsmuligheder i WordPress.com samt forklaringer

Værktøjer og forklaringer til arbejdet med billeder på nettet – på Ole Rodes (UPDATE) website.

Forskellen på WordPress.com og WordPress.org (WP til egen installation)

Tips til at komme i gang med WP i egen installation på eget domæne.

Det danske WordPress-community (fokus på WP til egen installation)

12 thoughts on “WordPress.com – guide til det gratis blogunivers”

 1. Pingback: www.anyhed.dk
 2. Tak for min første kommentar på bloggen 🙂
  Ret sjov grafik du blogger om – den skal huskes og hives frem ved en eller anden lejlighed.

 3. Velbekomme.
  Min mavefornemmelse siger mig også, at jeg får brug for grafikken en dag. Jeg ved ikke i hvilken sammenhæng. Indtil da er den god underholdning.

 4. Efter at have læst denne blog, tog jeg mod til mig og oprettede en blog på wordpress.com. Det er noget af et spring at tage, når man som jeg normalt laver hjemmesider helt fra bunden – altså starter med at skrive "" i en teksteditor.

  Jeg er blevet meget klogere på WordPress efter at have læst dit indlæg.

  PS: En lille fejl i din tekst: Webadresser bliver IKKE:
  http://www.et-eller-andet-du-finder-på.word…
  men derimod
  http://et-eller-andet-du-finder-på.wordpress.com
  .-= Tommy Raun´s seneste blog ..Så er Odense Bed and Breakfast på WordPress =-.

 5. Hej Kristian

  Tillykke med din nye blog – det er dæleme godt, at du har fået et sted til at poste dine kommentarer, ideer, findings and the like om journalistik.

  Og så er det en fin quickguide til at oprette en wordpress-blog, som du har begået oven for.

  Du er røget ind i mit feed med det vuns.

  vh

  kim

Comments are closed.