Journalistik i stregkoder?

Er der ikke snart nogen, der sætter en fod ned på udviklingen i nye medier og stopper det hele – bare i seks måneder måske – så man lige kan få lejlighed til at danne sig et overblik over det hele??

Her til morgen læste jeg Robert Hernandez på Online Journalism Review: Two new social media tools to watch for use in Web journalism

En de ting han skriver om, er redskabet Stickybits, som blev lanceret tidligere i år. Det Stickybits gør, er at opgradere stregkoder til gateways mellem den fysiske verden og det digitale lag, der omgiver os. Med en Stickybits app på din smartphone kan du scanne en stregkode og straks få adgang til alle mulige digitale informationer, og her taler jeg ikke om fabrikantens liste over ingredienser eller diverse former for detailhandelslogistik. Idefolkene bag Stickybits har med deres tjeneste påklistret fuld social mediefunktionalitet på noget så allestedsnærværende som stregkoder. Er det ikke genialt/indlysende, når man tænker lidt over, hvad det er sociale medier kan og gør?

Med Stickybits på telefonen kan forbrugerne møve sig ind i fabrikanter og detailhandleres lukkede informationskredsløb og efterlade ros, kommentarer, advarsler, vurderinger, priser osv. på stregkoder.

Hvis man som professionel formidler tænker videre, ligger det ikke så fjernt at konceptudvikle brugsscenarier, hvor informationsflowet omkring stregkoder virkelig kunne gøre nytte for mobiltelefon-ejere.

Der er selvfølgelig også et vist mål af gimmick og gadget begejstring over Stickybits-tjenesten – pjat og leg. Man kan udprinte sine egne stregkoder og købe dem som klistermærker og sætte dem på, hvad man vil med indbyggede skjulte budskaber. En kollega viste mig en invitation til dette års New Media Days, hvor der også er en stregkode, som fører til en velkomstvideo. Hmm, smart eller for smart?

Nå, hvem ved. Måske er Stickybits en døgnflue (og jeg er sikkert håbløst bagud, når jeg først har opdaget tjenesten nu). Men det er en kvikt tænkt og udført ide. At bringe nyttig information i spil på mobiltefonen i min hånd. At erobre stregkoder og gøre dem til offentlige opslagstavler.

Bliver spændende at se, hvem der løber med den bold.

I øvrigt: Så vidt jeg ved, er der et par af vores journaliststuderende på 8. semester, som lige nu arbejder med et stregkode-koncept (ikke relateret til Stickybits) i forbindelse med forløbet Journalistisk Entrepreneurship.